جذب سرمایه – سرمایه گذارانی که در سهام استارتاپ شما شریک می‌شوند

استارتاپکسب و کارمطالب آموزشی

نوشته شده توسط:


اگر برای کسب و کار نوپایی که به تازگی به فکر راه اندازی آن افتاده‌اید یا برای ادامه مسیر و توسعه استارتاپ خود نیاز به جذب سرمایه دارید لازم است بدانید راه‌های مختلفی برای این منظور پیش روی شماست که احتمالا با بسیاری از آنها آشنا هستید. با این حال اگر اولین بارتان است که می‌خواهید سرمایه‌ای برای کسب و کارتان فراهم کنید احتمالا با اصطلاحاتی روبرو شده‌اید که برایتان تازگی دارد.

بیشتر بخوانید روش های جذب سرمایه برای استارتاپ ها

اکوئیتی فاندینگ چیست؟

یکی از رایج‌ترین روش‌هایی که برای جذب سرمایه توسط صاحبان استارتاپ ها در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد جذب سرمایه در قبال ارائه سهام است که در اصطلاح به اکوئیتی فاندینگ (Equity Funding) مشهور است.

Equity Funding نوعی جذب سرمایه است که در آن سرمایه گذار با حمایت مالی خود به رشد و توسعه کسب و کار شما کمک می‌کند و در قبال آن بخشی از سهام کسب و کار شما را به دست می‌آورد.

در این مقاله که بخش عمده‌ای از محتوای آن از وبسایت Medium.com گرفته شده است تلاش می‌کنیم شما را با سه نوع مهم از روش‌های اکوئیتی فاندینگ آشنا کنیم.

انواع سرمایه گذاران سهام دار

سه نوع اصلی از سرمایه گذارانی که در قبال سرمایه خود از شما سهام طلب می‌کنند عبارتند از: سرمایه گذاران فرشته (Angel Investors)، سرمایه گذاران خطرپذیر (Venture Capitalists) و شرکای استراتژیک (Strategic Partners).

سرمایه گذاران فرشته

وقتی شما تازه وارد میدان می‌شوید اغلب به خاطر دلایل متعدد، جذب سرمایه از سرمایه گذاران خطرپذیر برایتان کار دشواری است. سرمایه گذاران خطرپذیر به دنبال استارتاپ هایی هستند که به سرعت رشد خواهند کرد و سرمایه آن‌ها را ده برابر می‌کنند. وقتی یک استارتاپ را تاسیس می‌کنید جذب این نوع سرمایه می‌تواند دشوار باشد چرا که برای یک محصول یا ایده در حال توسعه ریسک‌های زیادی وجود دارد. به همین خاطر است که معمولا کارآفرین ها برای جذب سرمایه به سوی سرمایه گذاران فرشته (Angel Investors) گرایش پیدا می‌کنند.

سرمایه گذاران فرشته، فرد یا افرادی هستند که از بودجه شخصی خودشان برای حمایت مالی از استارتاپ ها استفاده می‌کنند تا سرمایه های مدیریت شده حرفه ای. در بسیاری از مواقع سرمایه گذاران فرشته، دوستان و اهالی خانواده بنیانگذار کسب و کار هستند. در سایر موارد، بنیانگذاران برای جذب سرمایه به اجتماع خود مراجعه می‌کنند. اغلب سرمایه گذاران فرشته زمانی خودشان یک کارآفرین یا رهبر کسب و کار بوده‌اند و یا از افراد ثروتمند محسوب می‌شوند.

این روزها جریان شدیدی از سرمایه گذاران فرشته شکل گرفته است! سایت های آنلاینی نظیر انجل لیست امکان دستیابی آسان‌تر کارآفرینان به سرمایه گذاران بالقوه را فراهم می‌کنند. به علاوه برای سرمایه گذاران هم روش کارآمدتری جهت شناسایی استارتاپ های امیدوار کننده و درک ریسک سرمایه گذاری خواهد بود.

مزایا

معمولا به دست آوردن این نوع سرمایه گذار آسانتر است به شرطی که سطح بالایی از اعتماد میان شما و دوستان یا آشنایانتان شکل گرفته باشد.

اگر سرمایه گذاران فرشته شما، از جمله افرادی باشند که در گذشته کارآفرین بوده‌اند می‌توانند علاوه بر سرمایه، تخصص و شبکه خود را در اختیار شما بگذارند.

سرمایه گذاران فرشته معمولا بدون داشتن یک جدول زمانی ساخت یافته یا اعمال کننرل روی تصمیمات شرکت، سرمایه گذاری می‌کنند.

معایب

سر و کار داشتن با پول خانواده و دوستان می‌تواند باعث تنش در روابط شما با آنها شود.

این افراد در مقایسه با سرمایه گذاران خطرپذیر معمولا سرمایه کمتری در اختیار شما می‌گذارند.

سرمایه گذاران فرشته می‌توانند افراد قدرتمندی در کنار شما باشند. اما اگر کارآفرین ها نتوانند آن‌ها را راضی کنند ممکن است تصور کنند با افرادی فاقد تخصص یا افرادی با مدیریت نامناسب روبرو هستند.

سرمایه گذاران خطرپذیر

موسسات سرمایه گذاری خطرپذیر با سرمایه ای که از شرکای محدود جذب می‌کنند روی کسب و کارهای جدید سرمایه گذاری می‌کنند. این موسسات توسط سرمایه گذاران حرفه ای که به سرمایه گذاران خطرپذیر (Venture Capitalists یا VC) موسوم هستند فعالیت می‌کنند. این سرمایه گذاران روی استارتاپ هایی تمرکز می‌کنند که به داشتن پتانسیل رشد دراز مدت آنها باور داشته باشند و درنتیجه بتوانند به ده برابر شدن سرمایه شان امیدوار باشند.

دو تفاوت اصلی میان سرمایه گذاران فرشته و سرمایه گذاران خطرپذیر در میزان سرمایه و حق کنترلی که سرمایه گذاران خطرپذیر خواهند داشت خلاصه می‌شود. سرمایه گذاران فرشته معمولا کمتر از یک میلیون دلار سرمایه گذاری می‌کنند اما سرمایه گذاران خطرپذیر اغلب بیش از این مبلغ را در اختیار شما قرار می‌دهند. حق کنترل آن‌ها شامل حضور در هیات مدیره استارتاپ خواهد بود. بدترین حالت… آنها قادر خواهند بود در صورتی که تشخیص بدهند کارآفرین صلاحیت رهبری شرکت را ندارد، فرد دیگری را به عنوان مدیرعامل انتخاب کنند. در بهترین حالت، یک سرمایه گذار خطرپذیر خوب هرکاری برای کمک به استارتاپ خواهد کرد و دوست واقعا قدرتمندی در کنار شما خواهد بود.

مزایا

یکی از معدود روش‌هایی است که می‌توانید به بیش از یک میلیون دلار سرمایه دسترسی پیدا کنید.

ارتباطات: سرمایه گذاران خطرپذیر ارتباطات خوبی دارند! اگر آنها را در کنار خود داشته باشید در صورتی که خودشان از عهده کار برنیایند افرادی را پیدا می‌کنند که می‌توانند به شما کمک کنند.

تخصص تجاری: بسیاری از سرمایه گذاران خطرپذیر خودشان هم زمانی بیانگذار یک کسب و کار بوده‌اند پس می‌توانند فراتر از سرمایه به استارتاپ ها کمک کنند.

معایب

از دست دادن کنترل: دریافت حجم عظیمی از سرمایه معمولا به معنای از دست دادن سهم مالکیت بیشتر است. به همین دلیل به شدت مهم است که تلاش خود را به کار بگیرید چون این سرمایه گذاران قدرت آن را دارند که در شرکت شما تصمیم گیری کنند.

سرمایه گذاران استراتژیک

سرمایه گذاران استراتژیک (Strategic Investors) بسیار مشابه با موسسات سرمایه گذاری خطرپذیر هستند و برخی اوقات به آنها سرمایه گذار خطرپذیر صنفی (Corporate Venture Capital) گفته می‌شود. همانطور که از نام آن‌ها برمی‌آید سرمایه‌گذاری انجام شده توسط سرمایه گذاران استراتژیک اغلب در ذات خود نیز استراتژیک هستند (نظیر دسترسی به تکنولوژی هایی که برای مبتکران حایز اهمیت است).

برخلاف موسسات سرمایه گذاری خطرپذیر، ابعاد سرمایه گذاری این نوع سرمایه گذاران متفاوت خواهد بود. برای مثال آنها ممکن است روی ایده‌های آزمایشگاهی مبلغ کمتری سرمایه گذاری کنند و روی برخی ایده ها نیز مبلغ هنگفتی بگذارند. همانطور که می‌توانید تصور کنید موسساتی که جیب‌های بزرگی دارند خودشان یک بازوی سرمایه‌گذاری خطرپذیر می‌شوند. به همین دلیل است که بسیاری از بانک ها به ویژه در استرالیا منابع روبه رشد سرمایه برای استارتاپ ها به شمار می‌روند.

شما به چه نوع جذب سرمایه ای نیاز دارید؟

پیش از آنکه به این پرسش پاسخ بدهیم لازم است به این نکته توجه کنید که ما حمایت های دولتی، اعتبار شخصی، وام بانکی و از این دست سرمایه ها را در این مقاله مورد بررسی قرار نداده‌ایم.

چهارچوب تامین سرمایه کارآفرینان

شما یک استارتاپ هستید و احساس می‌کنید به مقداری سرمایه برای پیشرفت‌تان نیاز دارید. با در نظر گرفتن نکات فوق می‌توانید تشخیص بدهید کدام نوع از سرمایه گذار برای شما مناسب خواهد بود.

  • اگر یک کسب و کار کوچک با ریسک پایین و آزمون شده هستید وام های بانکی و اعتبار شخصی برای شما کافی است. مثال: کافه.
  • اگر از فناوری های تثبیت شده برای ساخت محصولی (با ریسک پایین و بازگشت تقریبا تضمین شده) استفاده می‌کنید بانک های تجاری و سرمایه گذاران استراتژیک گزینه های مناسبی برای شما هستند. مثال: تولید یک گوشی هوشمند جدید.
  • اگر از فناوی نوین استفاده می‌کنید و یک استارتاپ هستید غالبا تنها راهتان جذب سرمایه از سرمایه گذاران فرشته و خطرپذیر است. مثال: Airbnb.
  • اگر از فناوری‌های نوین استفاده می‌کنید و محصولتان به شدت نیازمند سرمایه است، واقعا جذب سرمایه برایتان امر دشواری خواهد بود مگر اینکه مورد حمایت دولت قرار بگیرید؛ چرا که سرمایه گذاری روی چنین ایده هایی ذاتا ریسک بالایی دارد. مثال: داروی جدیدی برای یک بیماری مشخص.

با تمام این حرف‌ها به خصوص برای دانشجوها احتمالا بهترین راه، فراهم کردن سرمایه توسط خود فرد است تا زمانی که واقعا به پول بیشتری نیاز داشته باشید.

اگر تجربه‌ای از همراهی‌تان با سرمایه گذاران فرشته، سرمایه گذاران خطر پذیر یا استراتژیک داشته‌اید خوشحال می‌شویم آن را در قسمت دیدگاه‌ها با سایر کاربران تینک بیگ به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *